Een nieuw jaar is voor velen het moment om goede voornemens te nemen. We nemen ons dan voor om o.a. Een betere balans tussen ontspanning en werk te vinden en houden; Minder overuren te kloppen; Te stoppen met roken of alcohol drinken; Meer aan sport te doen; Niet te blijven liggen als de wekker afgaat; Te vermageren; … Om de meest populaire voornemens op te sommen.

We lijsten onze voornemens wel op, en we proberen er iets mee te doen, maar meestal halen we weinig resultaat. Ze blijven dode letter. Dus hoe zorgen we ervoor dat onze voornemens een succes worden?

De slaagkans vergroten

Goede voornemens hebben (meestal) te maken met gedragsverandering. Het is niet alleen een onze intentie tot verandering die je gedrag gaat veranderen. Het is ook noodzakelijk dat je deze intentie tot verandering concreet maakt. Dat wil zeggen dat je jouw voornemen (of intentie) gaat vertalen in concrete (en realiseerbare) acties. Acties om jouw doel te bereiken. Je gaat dus moeten bepalen wat je gaat doen, hoe je het wilt doen, waar je het zal doen, wanneer je het wilt doen en mogelijk met wie je het wilt doen. Door vooraf te bepalen welke acties je gaan helpen je voornemens te bereiken, maken je voornemens concreet.

Laat me dit alles eens concreet maken met een voorbeeld van mezelf. Deze zomer nam ik me voor om meer te gaan sporten. Met alleen deze intentie kwam er niet veel van in huis. Mijn agenda liep vol met professionele afspraken en ik sportte in de verloren uurtjes (zo één keer per veertien dagen). Dus ik ging in oktober met mezelf aan tafel zitten. Wat betekende het voor me om “Meer te gaan sporten?” Wel ik wou minstens 2 maal per week intensief bewegen. Ik had twee activiteiten die ik leuk vond: (1) op donderdagavond ga ik dansen en (2) daarnaast wou ik minstens één maal per week naar de groepsles BBB. De groepslessen BBB gaan door op drie voormiddag, waaronder op zaterdag. Op zaterdag plande ik die te combineren met sauna erna, een extraatje voor mezelf. En dan plande ik de andere 2 voormiddagen in met de wetenschap dat ik er één van kon schrappen. Zo zorgde ik er ook voor dat ik vanaf november (wanneer ik op donderdagavond lesgaf) kon verder doen.

En door het sporten terug op te pikken werd ik energieker en kreeg ik ook meer zin om tijd te maken om te sporten.

Extraatje

Door je voornemens om te zetten in concrete acties, zorg je er ook voor dat je voornemens haalbaar zijn. Want wat heb je aan onrealistische voornemens? Buiten ontmoediging, niet veel. Wees dus realistisch en pragmatisch.

Geef je ook de tijd om erin te groeien en de ruimte om te falen. Want het lukt niet vanaf die eerste dag. Wees positief voor elke keer als het je lukt en leert uit de momenten dat het niet lukte.

En wat ook helpt is dat je een medestander of support zoekt. Iemand die je aanmoedigt en/of je aanspreekt over je voornemen.

2018

Mag ik je daarom een heel leerrijk 2018 wensen? Een jaar waarin je voornemens omgezet in concrete stappen je laten groeien als professional en als mens.

Ik nodig je ook graag uit om één van je voornemens (en de bijhorende acties) hier te delen, als ondersteuning van anderen die deze bijdrage lezen of als ondersteuning aan jezelf. Want zo is je voornemen en zijn bijhorende stappen openbaar.

Van harte wens ik je een gelukkig, gezond en leerrijk 2018!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *