Als mensen me aanspreken over loopbaancoaching, dan hoor ik hen vaak onterechte redenen aanhalen waarom ze niet kunnen gebruik maken van loopbaanbegeleiding. In deze blog wil ik wat opheldering brengen.

1.    Loopbaangeleiding is alleen als je van werk wilt veranderen.

Dit klopt niet!

Binnen loopbaancoaching kunnen alle thema’s gerelateerd aan je loopbaan behandeld worden.

Het kunnen thema’s zijn die rond je loopbaancompetenties gaan zoals daar zijn:

 • Beter communiceren,
 • Leren grenzen aangeven of/en durven nee zeggen
 • Omgaan met stress en hoge werkdruk
 • Beter prioriteiten stellen
 • Beter balans tussen werk en privé vinden
 • Hoe kan ik beter netwerken

Of thema’s die rond het vinden van je pad binnen het bedrijf gaan:

 • Ik mis doorgroeikansen in mijn bedrijf, hoe pak ik dat beter aan?
 • Er zijn opportuniteiten om door te groeien aar ik weet niet wat te kiezen?
 • Ik wil graag afbouwen. Hoe doe ik dat best? Hoe communiceer ik dat het best?
 • Ik wil graag in een andere departement gaan werken binnen het bedrijf. Is dat mogelijk? En wat is er voor nodig?

En er zijn nog vele andere thema’s gerelateerd aan je loopbaan, waarrond er gewerkt kan worden, …

 • Wat is jouw loopbaanuitdaging vandaag?
 • Waar loop jij professioneel tegen aan?

2.    Als ondernemer of zelfstandige kan je geen loopbaancoaching volgen

Fout!

Iedereen die werkt kan loopbaancoaching volgen. Als ondernemer, zelfstandige, freelancer of vrij beroep kan je bij loopbaanbegeleiding gebruikmaken van de loopbaancheque van de VDAB.

Dus heb je vragen rond je loopbaan als zelfstandige, ondernemer of als werkgever dan kan loopbaancoaching iets voor jou zijn:

 • Wat is de essentie waarmee ik bezig wil zijn? En is dat aanwezig in mijn huidige activiteiten?
 • Welke competenties heb ik te ontwikkelen bij het groeien van mijn bedrijf?
 • Ik merk dat ik heel wat energie steek in van alles en nog wat als zelfstandige. Hoe kan ik terug plezier vinden in wat ik doe?
 • Ik heb het moeilijk om met conflicten om te gaan en zeg daardoor ja op alles. Hoe kan ik daar beter in worden?
 • Hoe kan ik een beter balans werk-privé bewaken?
 • Is zelfstandige iets voor mij of kan ik beter terug als werknemer aan de slag?

Wat is jouw uitdaging als ondernemer en zaakvoerder vandaag?

Waar loop jij tegen aan?

3.    Loopbaancoaching is duur

De Vlaamse overheid vindt het belangrijk dat elke werknemer en ondernemer op regelmatige basis reflecteert over zijn loopbaan en heeft daarom de loopbaancheque op de markt gebracht. Zij investeren in jouw werkgeluk en welzijn.

Via de loopbaancheque kan je elke zes jaar zeven uren loopbaanbegeleiding volgen voor 80 euro. Voor je eerste loopbaancheque van 4 uur betaal je 40 euro, voor de tweede loopbaancheque van 3 uur betaal je ook 40 euro. Niet slecht, toch?

Meer informatie over de werking van de loopbaancheques en wat de voorwaarden zijn, vind je op https://www.vdab.be/loopbaancheques

4.    Loopbaancoaching is alleen voor hooggeschoolden

Absoluut fout!!!

Zowel laaggeschoolden als hooggeschoolden kunnen loopbaanbegeleiding volgen. Je niveau van opleiding maakt niets uit bij het volgende van loopbaanbegeleiding. Wat belangrijk is, is dat je aan het werk bent.

Ik herinner me nog tijdens eerste lockdown van corona dat er een man bij me langskwam . Hij zat op dit moment thuis met technische werkloosheid. Hij had al een hele tijd dezelfde job en wou kijken welke opties er waren. In het eerste gesprek kwam al direct naar voor, dat hij geen secundair diploma had en dat hij zich daardoor geremd voelde om zijn kwaliteiten en competenties te omarmen. M.a.w. hij miste zelfvertrouwen om zich op de arbeidsmarkt te gaan aanbieden. Het was veiliger om te blijven waar hij was. Het was duidelijk voor me, dat zijn zelfbeeld was aangetast door het niet hebben van een diploma.

We zijn samen op zoek gegaan naar welke opleidingen er voor volwassenen bestonden om zijn secundair diploma te halen. We keken ook naar wat het van hem vroeg (tijd en te studeren vakken) en wat haalbaar was in zijn huidige situatie. Hij woog de verschillende opties af en besefte dat hij hier wat tijd in te steken had. En dat wou hij graag doen. Met een grote glimlach op zijn gezicht kondigde hij me in ons laatste gesprek aan dat hij ingeschreven was en zijn eerst (toen nog online) les had gehad.

Dit is waarom ik mijn job zo graag doe: mensen ondersteunen in hun professionele zoektocht en groeiproces. Zodat ze met een grote glimlach op het gezicht naar buiten gaan.

5.    Loopbaanbegeleiding is voor werkzoekende

Fout!

De loopbaancheques van VDAB zijn net bedoeld voor mensen die aan het werk zijn. Het is de ideale tool om heel voordelig loopbaanbegeleiding te volgen bij een erkend loopbaancoach.

Zowel werknemers als zelfstandigen (inclusief freelancers), die al minstens 7 jaar aan de slag zijn, hebben om de 6 jaar recht op 2 loopbaancheques, ook wie technisch werkloos is of in opzegtermijn heeft er recht op.

Kom je niet in aanmerking voor loopbaancheques maar wil je toch graag aan de slag met loopbaanbegeleiding? Uiteraard is dat ook mogelijk. Alleen kan je dan geen gebruik maken van de loopbaancheques.

6.    Als ik ziek ben dan kan ik geen loopbaanbegeleiding volgen

Fout!

Ook al ben je thuis met ziekteverlof, zolang je onder contract bent als werknemer of als zelfstandige bent ingeschreven, kan je gebruik maken van de loopbaancheques van VDAB.

Het feit dat je ziek thuis bent, geeft je ruimte om even na te denken over je loopbaan en hoe je het na je genezing wilt aanpakken. Daarom kan het een goed idee zijn om loopbaanbegeleiding op te starten.

Tijdens loopbaanbegeleiding kunnen mogelijk de volgende thema’s aan bod komen:

 • Hoe wil ik mijn re-integratie op de werkvloer aanpakken?
 • Wil ik mijn huidige job nog doen? Wat zijn andere mogelijkheden?
 • Nu ik (blijvend) gelimiteerd ben in mijn kunnen, welke andere opties zijn er voor me binnen het bedrijf of daarbuiten?
 • Nu ik kan genieten van een betere werk-privé balans, hoe kan ik dat behouden als ik terug start met werken?

7.    De loopbaancoach vertelt me wat de ideale job voor me is

Zeker niet!!!

Het resultaat van loopbaanbegeleiding is geen lijstje van functies die je de garantie geven voor een succesvol vervolg van je carrière. Een loopbaancoach is geen encyclopedie waar je alle mogelijke beroepen en hun vereisten kan terugvinden. Gelukkig niet 😉

Loopbaancoaching is een manier om stil te staan bij je huidige werksituatie, om je te ondersteunen in je loopbaanbeslissingen voor de toekomst of om je loopbaancompetenties te versterken.

Als loopbaancoach geef ik je huiswerk mee, waarmee je aan de slag gaat en kan nadenken. Tijdens de sessies stel ik je vragen zodat je een beter zicht krijgt over wat je kwaliteiten zijn, wat je belangrijk vindt, waar je voldoening uit haalt en wat je typeert. Dit alles om je houvast te geven bij het verkennen van wat bij je past om zo je professionele richting te bepalen. Ik ben je sparringpartner en moedig je aan te reflecteren en om actie te nemen richting je doel.

Wat is jouw loopbaanuitdaging op dit moment?

 • Waar loop jij professioneel tegen aan?
 • Heb je vragen? Zullen we dan even de tijd nemen om kennis te maken?

Stuur me een berichtje of een mail op gvanderwegen@aheart4work.com of maak een afspraak online via www.aheart4work.com/afspraak

Een kennismakingsgesprek kan zowel online als in de praktijk doorgaan.

PS: Een loopbaancoach is een OORDEELLOZE EN NEUTRALE PARTNER die naar je luistert, je helpt het groter perspectief te zien en je uitdaagt om de dingen die je aan te pakken hebt aan te pakken.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *