Wat je denkt over jezelf, je relatie met anderen of over bepaalde situaties beïnvloedt jouw reactie maar ook het resultaat. Laat me dat even illustreren met een voorbeeld: Als je denkt dat je gaat falen bij het zoeken van een nieuwe baan, dan zal het een hele klus worden om overtuigend over te komen op een sollicitatiegesprek. Maar als je gelooft dat jij de beste kandidaat bent en jij deze job echt verdient, ga je heel anders overkomen in het sollicitatiegesprek. Je zal niet hoeven op te scheppen want je uitstraling en je woordkeuze zullen laten zien dat jij er echt staat. Dat zal de interviewer ook waarnemen.

Onze gedachten over onszelf, over hoe we in relatie staan en over hoe we met zaken denken om te gaan beïnvloeden onbewust ons gedrag. Als je denkt dat jouw collega geen begrip heeft omdat je deze week vroeger naar huis moet om je kleinkinderen op te pikken, dan ga je elke dag met een slecht gevoel vroeger vertrekken. Het zou ook kunnen dat je op het laatste nippertje vertrekt, zodat elke keer door een de woedende blik op de kindervang wordt ontvangen. En krijg je een tweede afwijzing van je gedrag. Zie je wel!!!!

Eigenwaarde

Je voelt het al aan je dikke teen, als je heel veel van deze negatieve gedachten hebt, dan wordt ook je eigenwaarde aangetast. Als we het voorbeeld van hierboven even uitvergroten, kan dit leiden tot de interne gedachte “Niemand heeft mij graag.” of “Ik doe altijd alles verkeerd.” Als je dit veelvuldig denkt over jezelf, dan duikt je eigenwaarde de dieperik in.

Dus door (constant) te denken: “Dit kan me niet lukken!” “Dit is veel te hoog voor me gegrepen!” “Ik ben bang om in een nieuwe werkomgeving te starten!” “ze gaan mij nooit goed vinden!”. Om een paar sterke belemmerende gedachten te noemen, tast je je eigenwaarde aan. En we geraken helemaal vast te zitten in ons belemmerend denken en geloven niet langer in ons eigen kunnen.

Wat is jouw top drie van belemmerende overtuigingen?

  1. ____________________
  2. ____________________
  3. ____________________

En dan hoor ik je al vragen: Hoe geraakt ik hier uit?

Stap 1: Bewust worden

Je eerste stap is bewust worden van je negatieve interne dialoog. Door het lezen van dit artikel wordt je aandacht erop gevestigd en wordt je je er bewuster van. Dit is wat ik over mezelf denk en waar ik me in tegen hou.

Stap 2: Acceptatie

Met deze gedachten kan je in gevecht gaan of je kan doen alsof ze er niet zijn, maar beiden zullen je veel energie kosten. Een beter idee is om te accepteren, dat jij ook wel eens jezelf beperkt door je negatieve gedachten.

Stap 3: Ombuigen

En je kan nu, op dit eigenste moment, beslissen om er iets aan te doen!

Door je (belemmerende) gedachten uit te dagen, breng je al een nuancering en ga je de belemmerende gedachten ombuigen. Je zal merken door je onderstaande vragen te stellen de stelligheid van je belemmerende gedachten vermindert. Alvast dat is de bedoeling.

Je kan je gedachten op drie niveaus uitdagen:

De eerst soort vragen gaan over de feitelijkheid:

  • Wat bewijs er me dat dit mis kan gaan? Zijn er momenten geweest dat het wel een positief resultaat gaf?
  • Is het altijd zo geweest?
  • Wat is het ergste dat er kan gebeuren?
  • Hoe groot is de kans dat het misloopt?

De doelmatigheid bevragen:

  • Wat wil je bereiken? Helpt deze gedachte om dit doel te bereiken?
  • Presteer ik beter met deze gedachte in mijn hoofd?
  • Kan ik me beter focussen op mijn doel door deze gedachten?

Filosofisch bevragen:

  • Welk effect heeft deze gedachte op het beeld dat ik heb van mensen?
  • Waardoor wordt de waarde van een mens eigenlijk bepaald?
  • Klopt dit met hoe ik in het leven wil staan?
  • Wie ben ik die bepaal wat goed of slecht is, of hoe dingen horen te zijn, of wat moet te gebeuren?

Stap 4: Bekrachtigen

Nu je hebt vastgesteld dat de belemmerende gedachten toch niet zo een goed idee is, kan je je afvragen, welke gedachte wil je in de plaats zetten. Of waarin wil je wel geloven?

“Dit kan me niet lukken!” kan worden “Door te oefenen bouw ik ervaring!”

“Dit is veel te hoog gegrepen!” kan worden “Ik mag vragen stellen en fouten maken, zo leer ik en bouw ik ervaring op!”

“Ik ben bang om in een nieuwe werkomgeving te starten!” kan worden “Een sollicitatiegesprek is er om af te tasten of de job en de organisatie iets voor mij is!”

“Ze gaan mij nooit goed vinden!” kan worden “ Ik ben een unieke persoon en ik kom kijken of mijn kwaliteiten hier tot uiting kunnen komen!”

Formulering tips

Drie tips om goede bekrachtigende gedachten te formuleren:

  1. Positief verwoordt – dus geen negaties gebruiken zoals “geen, niet, on-, ….”
  2. Ze in het nu formuleren – dus niet “ik zal ….” Of “In de toekomst ga ik …” maar “Ik geloof nu en altijd in mezelf!”
  3. Actieve werkwoorden gebruiken

Zelf aan de slag:

Ga nu even aan de slag met de drie belemmerende gedachten die je eerder noteerde. Door welke bekrachtigende gedachten wil je deze vervangen:

  1. ____________________
  2. ____________________
  3. ____________________

Stap 5: Concreet maken

Belangrijk is nu om je af te vragen hoe je deze bekrachtigende overtuigingen concreet kan maken:

  • Wat ga je doen?
  • Met welke frequentie?
  • In welke situatie(s)?
  • Waar, wanneer en met wie ga je oefenen?

Bijvoorbeeld kan je je voornemen om als start van de dag je bekrachtigende gedachten uit te spreken en op te sommen hoe je die deze dag gaat concretiseren.

Veel succes!!!!

Deel gerust jouw bekrachtigende gedachten in de commentaar hieronder, ze kunnen als inspiratyie dienen voor anderen.

Wil je meer leren over hoe belemmerende gedachten kan ombuigen, kan je deelnemen aan de workshop “Minder Stress Meer Energie” die dit voorjaar doorgaat. Of je kan tijdens een persoonlijk coaching traject aan de slag met jouw belemmerende gedachten.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *