Kijk je er tegenop om maandag aan de slag te gaan? Bouwt stress zich zondagavond op, omdat je morgen (maandag) moet gaan werken en slaap je onrustig die nacht? Dan heb je waarschijnlijk last van Maandag Blues.

Wanneer dit een paar keer per jaar gebeurt, is het niet echt een probleem, maar heb je er wekelijks last van, dan wordt het tijd om er iets aan te doen En dan vraag je jezelf af: Hoe kan ik dit aanpakken? Wel hier een paar tips om je Maandag Blues aan te pakken:

1. Identificeer de oorzaak

Wat maakt dat je geen zin hebt om maandagochtend terug aan het werk te gaan? Is het die vergadering op maandagochtend die, voor jou, langdradig is en niets oplevert? Of is het gedrag van een collega dat je doet huiveren om naar kantoor te gaan? Of merk je dat je niet langer baas bent van je eigen agenda, en heb je daardoor geen voldoening meer.

Als je de oorzaak van je Maandag Blues hebt geïdentificeerd, kan je gaan kijken wat je er kan aan doen: Je kan de persoon die de vergadering leidt aanspreken over hoe jij de vergadering ervaart en van daaruit kan er een mogelijk een oplossing gevonden worden. Je kan kijken wat jouw verlangen zijn i.v.m. het gedrag van de collega en met hem in dialoog gaan.

Om je agenda onder controle te krijgen, kan je best eens kijken wat de oorzaak daarvan is. Is het de afwezigheid van een collega de ervoor zorgt dat je tijdelijk extra taken hebt? Dan kan je misschien kijken met de baas hoe je de prioriteiten tijdelijk kan aanpassen om het meer leefbaar te maken voor jezelf en het team. Heeft het te maken met een reorganisatie en krijg je permanent meer taken. Dan is het cruciaal om je eigen prioriteiten (en oplossingen) te bepalen en dit met je manager te bespreken.

2. Schuif moeilijke taken niet naar maandag

Het gebeurt weleens dat we moeilijkere taken vooruitschuiven. Daarbij komt nog dat we op vrijdag het weekendgevoel laten overheersen en liever uitbollen dan aan iets ingewikkeld of een minder prettige taak liever niet opstarten. Zo blijft deze taak het hele weekend in ons hoofd tollen.

Een betere strategie is om nog voor het weekend die minder plezante taken op te starten en de nodige stappen te zetten. Dan kan je met een goed gevoel aan je weekend starten en hoef je niet te piekeren.

3. Geen werk in het weekend

Blijven doorwerken in het weekend, laad je je batterijen niet op. Dat weten we allemaal, en toch pakken we werk mee naar huis en blijven zo in werkmodus staan.

Loskomen van je werk in het weekend en focus op ontspanning, dat is waar je focus moet liggen. Plan in het weekend leuke dingen in met familie, vrienden of besteed tijd aan je favoriete hobby.

Just have fun!!! En besteed misschien wat tijd aan (leuke) klusjes in het huis. Dat zorgt voor een voldaan gevoel.

Zo wordt je helemaal opgeladen om aan de volgende werkweek te beginnen. Door deze leuke momenten en kwarweitjes in te plannen, heb je ook iets om naar uit te kijken voor het volgende weekend.

4. Maak plezier op het werk

Werken is niet alleen serieus en efficiënt bezig zijn. Werken is ook netwerken, connectie maken met je collega’s en business partners. Een goede manier om connectie te maken is iets over jezelf te vertellen of advies te vragen. Maar ook eens een mopje vertellen kan. Of aan de koffiemachine het over de voetbalwedstrijd van dit weekend hebben. Of plan een lunch in met collega’s. Of praat over iets grappigs wat je is overkomen de vorige dag. Maak lekker tijd om een ongedwongen babbel te hebben met je collega’s. Dat verzet je gedachten.

5. Plan iets leuks op maandagavond

Iets leuks inplannen op maandagavond, waar je naar uit kan kijken, kan je ook helpen. Je favoriete yogaklas of fitness inplannen. Een film die je in het weekend hebt opgenomen, rustig bekijken die avond. Of met een vriend(in) afspreken om iets te gaan drinken of een wandeling te maken.

Ik wens je veel succes met deze tips. Merk je dat je hiermee niet het verschil kan maken voor jezelf, dan is het een goed idee om er eens met een coach over te praten. Je noden kunnen dieper liggen en het is beter deze zo snel mogelijk aan te pakken.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *