Het is een moeilijk opdracht voor sommigen, en vooral voor de workaholics en zeer “dedicated” mensen, maar het is oh zo belangrijk voor onze mentale vitaliteit dat we even een breuk kunnen maken met het werk, de werkdruk en de daarmee gepaarde stress. Ook als je na de vakantie er terug wilt in kunnen vliegen, is het belangrijk even op die pauzeknop te drukken.

Door de werkdruk zoals het continu halen van deadlines, het zorgen dat alles op tijd en kwalitatief wordt afgeleverd komen we allemaal mentaal onder druk. En als deze spanning lang aansleept, dan kunnen we daar last van krijgen. Vakantie is daarom de uitgesproken periode om eens alles los te laten en je te concentreren op andere interesses of activiteiten, je gezin, je vrienden, of op genieten van de omgeving.

Hoe kan je het beste zorgen dat je je werk kan loslaten?

Dat start alvast met de voorbereiding je vakantie:

 1. Verwittig tijdig collega’s van je vakantieplannen.
 2. Maak duidelijke afspraken met collega’s die je taken zullen overnemen en geef hen alle vertrouwen.
 3. Verwittig ook strategische business partners wanneer je met vakantie vertrekt en waar ze in nood terecht kunnen.
 4. Personaliseer je “Out of Office” boodschap met wanneer je niet bereikbaar bent, wanneer jouw contacten een antwoord kunnen verwachten en waar ze in nood terecht kunnen.
 5. Plan net voor je vakantie een administratieve dag in om de laatste eindjes (e-mails beantwoorden en laatste rapporten indienen) af te werken. Plan ook zo’n dag in na je vakantie, zo heb je de tijd om al je e-mails door te nemen en om zo te terug op de hoogte te zijn van al de lopende zaken.
 6. Maak voor je vertrekt een to-do lijst met wat je zeker niet mag vergeten als je terug bent. Zo hoef je er niet aan te denken tijdens je vakantie. Het lijstje wacht op jouw als je terugkomt.

Voor tijdens de vakantie heb ik volgende tips:

 1. Leef in het moment. Geef al je focus aan wat je hier en nu aan het doen bent. Is het zeilen, wandelen in een rozentuin, een goed gesprek met je levenspartner of ravotten met je kinderen, geef je hieraan over.
 2. Scheid de persoonlijke en professionele e-mailbox en smartphone. Zo kan je niet getriggerd worden om toch met het werk bezig te zijn.
 3. Werk het voor je beter om dagelijks even je mails en telefoonberichtjes te checken, maak dan afspraken met diegene waarmee je op vakantie bent, maar ook met jezelf. Eén uurtje per dag is een goede maatstaf.
 4. Las internet detox dagen in. Laat pc, tablet, smartphone en … in de kluis van het hotel en laat je leiden door waar jij en je gezelschap zin in hebben. Kan je het helemaal loslaten dat is fijn en ander spreek je met elkaar af wanneer je samen er een half uurtje voor uittrekt.
 5. Doe je op vakantie inspiratie op voor een (nieuw) project op het werk, dan is het een goed idee om er een foto, een schets van te maken of wat notities te nemen. Die kan je dan na de vakantie verder uitwerken. Off-time, of even niets “doen”, zorgt dat ons creatief brein geïnspireerd geraakt en zo komen we op nieuwe ideeën. Dit kan nog een motivatie zijn voor de workaholics onder ons om even off-time te nemen. 😉

Na deze 11 tips, rest er mij nog maar één ding te doen: je een hele fijne en deugddoende vakantie te wensen. Genieten van de geuren, geluiden, stilte, beelden, mensen, indrukken, activiteiten, boeken, concertjes,…

En je mag me altijd een impressie toesturen 😉 Of laat er eentje na in de commentaren hieronder..

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *