Een vraag waar de meeste sollicitanten tegen opzien in een sollicitatiegesprek, is de vraag “Wat zijn jouw slechte eigenschappen?” Dan krijg ik vaak de vraag: Is dat wel een goed idee om hier op in te gaan? Welke eigenschappen kan ik wel en niet benoemen?

Je slechte eigenschappen kunnen benoemen en je uitgewerkt stappenplan om eraan te werken kunnen aanhalen, zijn positieve eigenschappen. Het geeft blijk van zelfinzicht.  Wie wil er niet een collega of  baas die zijn eigen grenzen kent en wilt bijleren over zichzelf? Daarom nemen bedrijven liever werknemers aan die een goed zelfinzicht hebben, dan werknemers zonder zelfinzicht en die mogelijk eigengereid zijn.

Het is niet zo’n goed idee, om vanuit inspiratie van het moment, je slechte eigenschappen te gaan benoemen. Het beste is om je goed voor te bereiden op je sollicitatiegesprek en dus ook op de vraag rond je slechte eigenschappen. Laat me je een paar tips te geven ter voorbereiding:

6 Tips om je voor te bereiden

  1. Heb je geen zicht op je slechte eigenschappen, vraag het aan een paar mensen die kort bij je staan, zoals je naaste collega’s, vrienden of familie. Je kan hen ook vragen om een voorbeeld te geven. Dat helpt om beter te begrijpen waarover het gaat. Misschien noem jij het anders. Op internet kan je ook lijsten van slechte eigenschappen of valkuilen vinden, die kunnen je ook inspireren om er een paar uit te pikken die bij je passen.

VOORBEELD: Een collega zegt dat zij je gierig vindt. “Want”, zegt ze “ als we op vrijdag iets gaan drinken, zal je nooit als eerste trakteren. Je bent meestal één van de laatste die trakteert.”  Je beseft, dat dit meer met je introversie te maken heeft dan gierigheid. Het voorbeeld van je collega geeft wel aan dat er een pijnpunt zit in je introversie.

  1. Selecteer 3 slechte eigenschappen waar je je wilt in verbeteren en waarvoor je mogelijk al stappen gezet hebt. Met 3 heb je er genoeg. Zo is er ook ruimte om er eentje te vergeten als je wat zenuwachtig bent. En je hoeft ook niet met een waslijst slechte eigenschappen afkomen, want dan zou de indruk kunnen ontstaan dat je eigenwaarde heel laag is.

VOORBEELD: “Ik heb het soms moeilijk om me te focussen. Als er iets gebeurd in mijn omgeving, dan laat ik me makkelijk afleiden.  Ik ben me ervan bewust en ik heb er al wat stappen in gezet. Daarom zal je me ook met een koptelefoon aan mijn bureau zien zitten.”

  1. Wees eerlijk. Als de organisatie je straks aanneemt, zullen ze snel merken dat de genoemde slechte eigenschappen al dan niet gelogen zijn.
  1. Wees ook niet té eerlijk. De organisatie hoeft niet alles te weten. Door over je slechte eigenschappen te praten, vertel je iets over jezelf en bewijs je dat je zelfinzicht hebt. Je hoeft niet al je slechte eigenschappen in detail te bespreken.
  1. Je voorbereiden is een goed idee, maar behoud je spontaniteit. Een gemaakt antwoord hebben recruiters snel door. Dus leer het niet van buiten of dreun het niet af.
  1. Benoem geen slechte eigenschap, dat indruist tegen de functieomschrijving. Je gaat geen valkuil benoemen die je zeker niet mag hebben in de job. Of het moest zijn dat je zeker niet aangenomen wilt worden. 😉

VOORBEELD: Dus je gaat niet zeggen dat je traag bent, als je als operator aan de slag wilt. Je kan wel zeggen, dat je wat tijd nodig hebt om iets nieuws aan te leren. En eens je het doorhebt hou je een heel hoog ritme aan.

Voorbeelden om slechte eigenschappen te omschrijven:

 “Ik ben niet snel tevreden.”

“Het is naar mezelf dat ik heel veeleisend bent. Juist is juist.  Naar anderen toe heb ik dat niet. Ik vind het juist leerrijk om te zien hoe anderen omgaan met bepaalde prioriteiten en taken. En ik leer er ook graag van. In mijn laatste job heb ik oa geleerd dat goed, ook goed genoeg is, zeker als er krappe deadlines moeten gehaald worden. En het niet altijd aan mijn hoge standaarden hoeft te voldoen.”

“Ik wacht in het begin wat af”

“Vooral als ik mensen niet zo goed ken, ga ik eerst wat afwachten vooraleer ik mijn mening zeg. Eens het ijs gebroken is, dan zal ik wel spontaan reageren in een kleine groep. Dit gebeurt ook wel eens in een vergadering, maar ik probeer nu ook spontaner te reageren tijdens interne vergaderingen.”

“Ik kan erg direct uit de hoek komen.”

“Ik heb het hart op de tong liggen. Ik besef dat ik daar soms mensen mee kan kwetsen, maar ik merk ook dat zeggen waarop iets staat een project en de samenwerking vooruit helpt. Alleen moet ik oppassen, vooral onder hele hoge werkdruk, om iets tactloos te zeggen. Ik ben er aan het werken.”

“Geduld is niet mijn sterkste kant.”

“Ik ben van nature behoorlijk ongeduldig. Ik wil graag snel resultaat zien en heb liever gisteren iets af dan vandaag. Daardoor werk ik heel snel en ik heb het dan moeilijk om te wachten op anderen. En kan ze dan wel eens achter hun veren zitten.  Langs de andere kant vind ik het fijn om anderen te helpen. Alles voor een mooi gezamenlijk eindresultaat!”

Kanttekening

Laat me hier alvast een kanttekening maken i.v.m. de subtiliteit van taalgebruik. Slechte eigenschappen worden vaak gedefinieerd als een slechte karakteristiek van iemand. Onbewust wordt hierbij de link gemaakt dat iemands karaktertrek niet te veranderen valt. Terwijl de verbeterpunten of werkpunten veel flexibeler en plooibaarder overkomen. Aan verbeterpunten en werkpunten, kan je iets doen. Of ben je al iets aan het doen. Daarom is het aan te raden om het over je verbeterpunten of werkpunten te spreken i.p.v. je slechte eigenschappen.

 

Heb je hulp nodig bij het definiëren van je slechte eigenschappen? Wij helpen je graag met het voorbereiden van een sollicitatie. Neem gerust contact met ons op!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *