Als 50pluser heb je al wat jaartjes op de teller en daardoor heb je ook heel wat opgedane ervaring die je kan meenemen naar een volgende job. Daarnaast voel je je nog te jong om lui in een zetel feuilletons te gaan binge watchen of alleen maar op de kleinkinderen te passen. Maar het klopt dat je kansen op de arbeidsmarkt wat minder zijn dan van toen je 30 was. En daarom deel ik graag de volgende tips met je:

1. Zet je verwezenlijkingen in de verf

Wees fier over wat je verwezenlijkt hebt voor de vorige organisaties en bedrijven waarvoor je werkte. Het is zo dat je ook je talenten en ervaring in de verf zet.

Een manier om dat te inventariseren is al de jobs te bekijken die je tot nu toe deed. Benoem voor elke job de 3 prestaties waar jij het verschil hebt gemaakt. En als het kan maak ze concreet. Voorbeeld: “Door de marketingactie die ik deed voor dienst xyz, steeg de aanvragen voor demonstratie met xx%.” of “Door mijn inbreng om aanpassingen te doen aan de productielijn, werden er minder fouten (-10%) gemaakt.” Of “ Door het invoeren een wekelijkse spelletjes middagpauze, werd de sfeer in ons team gemoedelijker. Er werd terug gelachen op de werkvloer.”

En met deze lijst van verwezenlijkingen, kan je ook aan de slag om je cv en motivatiebrief op te stellen. Bedenk dan even welke competenties, kwaliteiten of kennis je inzette om zo’n goed resultaat te behalen. Daarnaast is zo belangrijk om vanuit een positieve drive (of het fier zijn over jezelf) aan de slag te gaan. Werkgevers willen positieve mensen in dienst. Voor klagers passen ze liever.

En hoe is het met het fier zijn op jezelf gesteld na het maken van dit lijstje? Geef jezelf maar een compliment.

2. Wees positief over jezelf

Dit werd al aangehaald in het vorige punt. Positief zijn over jezelf is een belangrijke troef. Werkgevers willen mensen die positief ingesteld zijn en mee bouwen aan een positieve toekomst. Merk je dat je vooral negatieve gedachten over jezelf en de toekomstige job hebt, is het belangrijk om daaraan iets te doen. Daarom is het ook belangrijk om een positieve inventaris van je kunnen en ervaringen op te maken. Naast wat je in het eerste punt opsomde, kijk eens naar waar je nog goed in bent (binnen of buiten de job) en maak er een lijstje van. De volgende vragen kunnen je daarbij helpen:

Met welke vragen komen de meeste mensen bij jou?

Voor welke onderwerpen komen mensen bij jou voor raad?

Waar kan jij wel dagen mee bezig zijn en geven je ook energie? En welke competenties zet je daarvoor in?

3. Gebruik je netwerk

Spreek mensen in je netwerk aan om je voor te stellen bij bedrijven. Als 50-plusser, krijg je niet gemakkelijk de junior jobs aangeboden. Als 50-plusser ga je best voor de “ervaren” jobs. En dat is toch wat je wilt, niet? Wanneer bedrijven mensen zoeken voor een positie waar ervaring nodig is, luisteren ze graag naar aanbevelingen. Dus zorg dat je kennissenkring je capaciteiten kennen en weten welke soort job je als volgende wilt. Of spreek kennissen aan die in een specifiek bedrijf werken of connecties mee hebben.

Daarnaast is het ook een gelegenheid om met hen even een koffie of een pintje te gaan drinken en bij te kletsen.

4. Loyaliteit

Als 50plussers heb je al wat ervaring met jobs en weet je dat een job ook gaat over geven en nemen. Daarom ga je niet voor het kleinste akkefietje je baan opzeggen, maar ga je samen een oplossing gaan zoeken voor mogelijke problemen. Hierdoor verhoogt je loyaliteit naar je toekomstige werkgever. Je brengt niet alleen (voor)kennis en ervaring mee, maar de investering in je op te leiden zal ook renderen.

5. Polyvalent

O.a. kleine & middelgrote bedrijven, maar ook starters, hebben nood aan mensen met een uitgebreide markt- en vakkennis, maar ook mensen die een bredere functionele kijk en kennis hebben of mensen die uiteenlopende taken kunnen uitvoeren. Door al je opgedane ervaring, ben je polyvalent en breed inzetbaar. Dit maakt dat je een stapje voor hebt op anderen.

6. Minder afwezig

Het is een klassieker, maar het geeft je wel een voordeel. Kleine kinderen en gezinsuitbreidingen horen niet bij de leefwereld van een 50-iger. Daardoor zal je minder afwezig zijn en kan je ook meer flexibiliteit tonen. Je hoeft zo nodig niet op woensdagnamiddag of tijdens de schoolvakanties vrij. En bevallingsverlof of ouderschapsverlof is niet echt aan de orde.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *