1. Praat. Zijn er een energievreter in jouw werkomgeving, zoals de samenwerking in het team, het gedrag van collega’s? Spreek hen dan aan, want vanzelf gaan de problemen niet weg.

  2. Stel prioriteiten en leer “nee” zeggen. Welke taken zijn belangrijk en welke zijn prioritaire? Krijg je niet alles meer bol gewerkt, zeg dan ‘nee’. En bespreek met je baas welke taken prioritaire zijn en welke uitgesteld kunnen worden. Kan je hierover vooraf afspraken maken met je baas dan vergemakkelijkt dit het gesprek wanneer het wat teveel wordt.

  3. Stress voor een korte periode is gezond. Een periode intensief werken aan een project kan leuk zijn en veel voldoening geven. Maar zorg wel dat je (erna) de nodige tijd neemt om te ontspannen.

  4. Ga geen conflicten uit de weg. Bespreek met je collega’s en baas wat je stoort. Bekijk samen hoe dit beter kan aangepakt worden. Zo lever je zelf een actieve bijdrage aan een betere sfeer op de werkvloer.

  5. Als je solliciteert voor een nieuwe job, check dan of de bedrijfswaarden en –cultuur passen bij jouw persoonlijke waarden.Een mismatch in waarden resulteert snel in frustratie aan beide kanten. Daarom is het beter om tijdens je sollicitatiegesprek wel degelijk de bedrijfswaarden en –cultuur aan te kaarten.

  6. Vraag hulp. Hulp vragen is geen teken van hulpeloosheid -wat veel mensen nog al te vaak denken- integendeel, het getuigt net van bescheidenheid en zelfkennis. Door je ervaring te delen, valt er een grote druk van je schouder omdat iemand ander met je meedenkt.

  7. Beweeg. Door beweging verhoog je je energiepeil en doorzettingsvermogen. Ook geef sport afleiding en brengt het je tot rust. Bovendien verbetert een gezonde vermoeidheid de slaap. Probeer een half uurtje per dag buiten in beweging te zijn.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *