Het is vakantietijd en dus tijd om even een ontspannend boek te lezen. Ik ben “De geheime Newton” van Geert Kimpen aan het lezen. Op pagina 77 probeert Isaac Newton uit te leggen aan zijn nichtje Kit.wat hem zo drijft als academicus en onderzoeker.

“Ieder mens wordt volgens mij geboren met een bepaald doel,” wilde Isaac zich bewijzen. ‘Ieder mens heeft bepaalde unieke talenten waardoor hij iets doen kan wat niemand anders kan. En ieder mens heeft de taak zijn talenten maximaal te ontwikkelen en zijn steentje bij te dragen aan deze schepping. Want God gaf ons een overvloedige wereld maar geen volmaakte. Als de wereld volmaakt was, dan zouden er geen oorlogen zijn, geen armoede, geen ziektes, geen haat. Dan leefden we in het Aards Paradijs. Maar God heeft de mens verheven tot medescheppers. Hij spoort ons aan om de wereld af te maken. Dus is het aan ons om er een aards paradijs van te maken. Mijn talent is dat ik mezelf vragen stel. Vraag jij je dan nooit iets af?”

Wat ik zo mooi vind in wat hij zegt, is het diepgeworteld zijn van onze talenten. Onze talenten zijn onlosmakelijk verbonden met onze drijfveren. We kunnen er niet aan ontsnappen. Want als we onze talenten NIET inzetten of leven, dan worden we ongelukkig. Ik heb het al vaak gezien in mijn praktijk, hoe mensen ongelukkig zijn daar ze niet hun grote schat aan talenten kunnen inzetten. Wat aanmodderen, kan misschien even. Daarom noemt het ook “wat aanmodderen”. Maar voor een langere tijd wat aanmodderen is nefast voor de moraal van iemand. Maar als iemand zijn talenten kan inzetten en ontwikkelen, dan bloeit die persoon terug open.

Isaac Newton maakt ook de link met de verantwoordelijkheid die we dragen tegenover onszelf maar ook tegenover de gemeenschap. Onze talenten inzetten om een beter wereld te maken, is dat niet wat we allemaal willen?

Wel dit is wat ik jullie allemaal wens in 2017. Een jaar waar je ten volle jouw unieke talenten kan inzetten, ervan kan genieten en zo ook je talenten kan delen met anderen.

Een gelukkig en talentvol nieuwjaar gewenst!!!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *