“We hebben allemaal talenten” dat zeggen ze toch. Sommige mensen denken dat je talenten in grootste dingen zichtbaar zijn, maar dat is niet de standaard. Onze talenten zijn meestal zichtbaar in heel alledaagse dingen. Als voorbeeld hiervan deel ik met je twee uitspraken van twee van mijn coachees:

“Ik ben geen uitmuntende bakker! Ik ben ook geen neurochirurg. Ik werk als administratieve aan de gemeente. Met welke talenten kan ik dan uitpakken?”

Of

“Ik zou niet weten welke talenten ik naar voor zou schuiven op een sollicitatiegesprek. Hoe kom ik daar nu het best achter?”

Zoals ik al in de inleiding schreef, talenten verschuilen zich in de kleine dingen die je doet. Alvast dat zijn ze voor jou, kleine dingen of de meest gewoonste dingen. Maar ze kunnen voor anderen een enorm verschil maken. En heel fel in het oog springen.

Zo is het voor jou geen enkel probleem om te zien dat deze leerling wel kan volgen, als je de leerstof even op een andere manier uitleg. Terwijl een collega dat niet direct oppikt.

Of

Heb jij de presentatie voor de volgende aandelenvergadering in een wip in mekaar gestoken en je hebt er ook nog mooie animaties in gestoken. Daar beginnen je collega’s gewoon niet aan.

Mijn talenten ontdekken, hoe doe ik dat?

Je talenten ontdekken dat doe je door jezelf te observeren. Dat kan je door middel van o.a. door de volgende vragen te beantwoorden:

  1. Met welke taken of activiteiten kan je de tijd uit het oog verliezen?
  2. Waarvoor komen anderen bij jou?
  3. Waarvoor komen anderen je om advies vragen?
  4. Waar was je goed in op school?
  5. Welke activiteiten deed je graag als kind?
  6. Wanneer presteerde je boven verwachting? Welke talenten heb je toen ingezet?
  7. Waar begin je zonder moeite aan?
  8. Wat geeft je energie?
  9. Wat bewonder je in anderen? Welke talenten bij jezelf kan je hieruit afleiden?
  10. Van welke activiteiten snap je niet dat mensen het er moeilijk mee hebben?

Beantwoord elk van deze vragen in volle eerlijkheid. Beantwoord ze wel allemaal, want elk van deze vragen geven een kijk op je talenten met een andere bril.

Alles je alles naast elkaar legt, dan krijg je een beeld van je top talenten. Dat zijn de talenten die je in de verschillende fasen en facetten van je leven gebruikt(e).

En dan kan je je afvragen of deze talenten aan bod komen in je leven: Op je werk of in je privé. Als dat niet zo is, kijk eens hoe het zou zijn als je die wel aan bod zou laten komen. En als het antwoord daarop positief is, kijk hoe je verandering in je werk en/of leven kan aanbrengen om je zo gelukkiger te maken.

Als je aan het solliciteren bent, kan je de top talenten gebruiken in je CV en ter voorbereiding van je sollicitatiegesprekken.

Veel plezier met je ontdekkingsreis.

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *