We lazen (of hoorde) het gisteren (5 juni) allemaal, David Goffin was lusteloos in zijn tennismatch en verloor. Hijzelf omschreef het als “Ik denk dat ik te veel energie heb verloren met mijn wedstrijd van gisteren, vooral mentaal. Het was een zware strijd”.

Dit is iets wat we allemaal al eens meegemaakt hebben. Opeens heb je geen energie meer en kan je alleen maar lusteloos voor je uit kan staren, kan je geen plannen meer maken of kan je niet meer vooruit. En dan vraag je je af, hoe komt dit nu?

Je mentale energiebalans wordt bepaald door situaties, ontmoetingen en taken waar je energie van krijgt of die je energie vragen. Zo komt het dat je van een vergadering met heel veel energie naar buitenkomt, terwijl je uit een andere vergadering doodmoe en ongemotiveerd buitenkomt.

En als je voor een lang periode teveel te maken hebt met veel energielekken, dan ontstaat er niet alleen demotivatie, maar ontstaat er ook chronische stress en oververmoeidheid. Dit kan uiteindelijk leiden tot een burn-out.

Daarom is het van belang om energielekken op te sporen. Wanneer er iets grootst speelt in jouw leven zoals een baan die niet bij je past, een ongelukkige relatie of een penibele financiële situatie heb je het lek zo gevonden. Maar vaak zijn het echter alledaagse zaken die ongemerkt energie doen wegsijpelen. Denk maar aan:

  • Als je bepaalde taken hebt waar je het nut niet van inziet of die niet stroken met je persoonlijke waarden en normen. Waardoor het meer energie van je vraagt om aan die taken te beginnen en om ze tot een goed einde te brengen.
  • Als je de gewoonte hebt om voor jezelf de lat extra hoog te leggen, zodat het gevoel van tekort schieten meer en meer deel uitmaakt van je denken en je nog meer e best gaat doen. Op lange termijn tast het je zelfvertrouwen aan.
  • Als je anderen op de eerste plaats zet en je eigen noden opzij schuift. Je geeft alleen maar en je neemt geen ruimte om je eigen batterijen op te laden.

Wat doe je eraan?

Eén ding staat vast: Als je last hebt van energielekken, betekent dit dat je het contact met jezelf verloren hebt. Dus dat je de signalen die je geest, lichaam en emoties geven negeert en maar blijft doorgaan. Dat je de emoties inslikt en er niet over praat. Dat je bepaalde pijntjes negeert en maar blijft doorgaan. Dat nog meer hulpmiddeltjes en mentale druk zet om alle zaken op orde te houden, i.p.v. je geheugen even rust te geven.

Maar doorgaan helpt je niet. Je uitdaging is om halt te houden en terug te leren voelen wat je lichaam, geest en emoties je vertellen.

Een hele simpele manier om het contact met jezelf te herstellen is even halt te houden (met denken en doen) en je focussen op je adem en lichaam. Dat hoeft niet langer dan één minuut te duren. En je stel jezelf de vragen: Hoe voel ik me op dit moment? Waar voel ik spanning? Waar voelt het ontspannen? En even pauze en niet mentaal bezig zijn. Doe dit wanneer je even naar toilet moet of als je zit aan te schuiven in de file, of je aan het wachten bent.

Een andere stap die je kan nemen is jouw energiegevers en energienemers in kaart brengen, om daarna prioriteiten te gaan stellen. De inventaris maak je door zeven dagen na mekaar

elke avond te noteren welke taken, contacten en situatie je energie gaven of je energie ontnamen en hoeveel tijd ze in beslag namen. Je neemt een apart blad voor de energiegevers en eentje voor de energienemers. Zo kan je ze op het einde van de week naast mekaar leggen. Na een week analyseer je de twee lijsten met de volgende vragen: Waar steek ik het meeste tijd in? En geeft me dit energie of juist niet? Op welke van die taken, contacten en situaties heb ik invloed? (Want het zijn deze zaken waar je iets kan aan doen, waarop we gaan focussen.) Welke energiegevers kan ik meer tijd en ruimte geven? Welke energienemers kan ik verminderen? Bepaal nu de top drie waarmee je aan de slag wilt. Welke opties heb je om ze aan te pakken? Wat lukt makkelijk en wat zal moeilijker gaan om er verandering in te brengen? En dan ga je aan de slag.

Ik wens je veel succes met deze eerste stappen.

Wil je graag ondersteuning in het aanpakken van je energielekken, kan ik je daarbij helpen. Neem contact op gvanderwegen@aheart4work.com voor een vrijblijvend gesprek.

Wil je geen van deze blogs missen schrijf je dan in op onze nieuwsbrief “Loopbaan Essentials”

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *