Waarom voelen we ons op het ene moment succesvol en hebben we op een ander moment een gevoel van falen?

Gysa Jaoui (Franse therapeute Transactionele Analyse) heeft een concept ontwikkeld om je projecten te toetsen aan de mate waarin je succesvol bent. Haar concept bestaat uit 4 verschillende stappen die elk essentieel zijn bij de uitvoering van een project en die je in staat stellen je succesvol of geslaagd te voelen.

Als je de stappen afwerkt, creëer je energie voor een volgend project. Het concept is toe te passen op kleine en grote projecten, van het drinken van een kop koffie tot het maken van een wereldreis.

Evalueer je project aan de hand van deze 4 stappen en je ontdekt je valkuilen en je sterke punten.

Stap 1 – Eigen Project

Het is belangrijk om een eigen project te hebben, niet vanuit ‘moeten’ te handelen of vanuit wat we denken dat anderen (partner, familie, collega’s) zouden willen. Wees je bewust van het feit of je de projecten van anderen aan het uitvoeren bent.

Enkele voorbeelden: als ik dorst heb, heb ik dan zin in een kopje koffie of thee of in iets fris? Heb ik zelf dorst of denk ik dat het tijd is voor een koffiepauze? Als ik een boek wil lezen, is het dat wat ik nu wil doen en zo ja wat bepaalt mijn keuze? Kies ik een boek waar anderen enthousiast over waren of voor een boek wat me interesseert? Als ik met een vriend op reis wil gaan, organiseer ik dan uit gewoonte of omdat ik dat echt wil?

Sommige mensen hebben geleerd om voor anderen te zorgen en om projecten van anderen uit te voeren. Ik denk dat we dat allemaal wel eens gedaan hebben, maar het mag in balans zijn. Een eigen project hebben is dus een goede start. Stilstaan bij onszelf en ons afvragen wat ons eigen projecten zijn, is essentieel. Experimenteren is toegelaten!

Stap 2 – Beginnen met uitvoeren

Er zijn wel projecten en voornemens maar er komt geen actie of er is geen begin. Dat zijn de mensen die wel projecten, dromen, voornemens hebben maar niet tot actie komen.

Voorbeeld: ik heb dorst maar ik kom er niet toe om een kopje koffie/thee te zetten. Ik wil een boek lezen maar ik raak niet in de bibliotheek, het staat in mijn boekenrek maar ik geef andere dingen steeds voorrang.

Soms is er te weinig energie om in actie te komen.

Andere mensen zijn erg gekwetst geweest in hun eigen projecten, in de dingen die ze voor zichzelf wilden (belachelijk gemaakt, onzeker gemaakt,…). Zij kiezen het zekere voor het onzekere en houden hun dromen en projecten voor zichzelf.

Onszelf en onze behoeften belangrijk vinden, is een onmisbaar onderdeel. Stress om aan iets te beginnen hoort erbij en we hoeven niet altijd over alle tools te beschikken om er ons aan te zetten. We moeten daarbij ook niet perfect zijn.

Stap 3 – Afmaken

Je projecten afwerken bevordert je gevoel van succesvol te zijn.

In de voorbeelden: Je hebt zin in een kop thee/koffie (je hebt gekozen en je bent in actie gekomen) de thee/koffie is gezet en je neemt nu ook de tijd om hem uit te drinken. Of je bent in je boek begonnen maar je leest het niet uit. Dat zijn ook alle truien die gebreid worden maar geen mouwen krijgen. Dat zijn ook alle opleidingen waarvan de thesissen niet geschreven worden en er dus geen diploma behaald wordt.

Belangrijk bij het afmaken is om je te realiseren dat jij zelf de winst opstrijkt. Je kan beginnen met je te visualiseren wat je winst zal zijn. Die winst kan fysiek, emotioneel of mentaal zijn. Je kan je goed voelen als je iets afgemaakt hebt, je kan trots zijn, je kan tot rust komen, je kan het delen met anderen.

Bij grotere projecten (vb. ik train om 30 km te wandelen) is volhouden zeker een item en kan je je project op langere termijn ook opdelen in kleinere doelstellingen die eigen winst opleveren. Vb. ik wandel nu 20 km, ik wandel 3 keer per week,…

Stap 4 – Genieten

Een volgende stap in het succesvol voelen is kunnen genieten van gedane werken.

Geniet van je kopje thee/koffie, van het feit dat je een moment rust hebt ingebouwd. Geniet na van het verhaal van je boek, deel je enthousiasme met andere mensen.

Genieten is een belangrijke stap voor mensen met een burn-out of met een bijna burn-out. Dit zijn de mensen die de lat altijd hoger leggen in hun werk. Dit zijn de mensen die altijd verder en verder doen, een to do-lijst hebben waarbij van te voren duidelijk is dat hij nooit binnen de beschikbare tijd afgeraakt .

Eén van de meest frappante voorbeelden van niet genieten, vind ik, is een anekdote van wijlen Steve Fosset (1944-2007) Steve Fosset heeft ooit een ballonvaart rond de wereld gemaakt. Toen hij aankwam, uit zijn ballon stapte en voor de pers stond, begon hij te spreken over zijn volgend project.

Dit is een gastblog van Tilly Van Neyghem, Psychotherapeute en Reikimeester.

Tilly van Neyghem en Greet Vanderwegen geven samen de workshop Licht op je Energie dit najaar. Een vierdaagse workshop waar dat je met je eigen energieniveau aan de slag gaat.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *