Met 5 tips om ze te vinden.

Worstel je er ook mee om jouw passie te benoemen? Het is niet altijd even eenvoudig om scherp te krijgen wat iemands passie is. Het is soms makkelijker om dat van iemand anders te gaan benoemen, dan je eigen passie onder woorden te brengen.

Als ik het over passie heb, dan heb ik het over dat wat je met hart en ziel (graag) doet. Of de activiteit die zorgt dat je bruist van levenslust en je tonnen energie geeft. En dit kan zowel op je werk als privé zijn.

Een feit is zeker, iedereen heeft een passie. En het hoeft niet altijd iets “groots” te zijn. Je kan een passie hebben voor het maken van leuke haakwerkjes of voor het laten kloppen van de boekhouding. Elkeen van ons heeft een passie. In deze blog help ik je jouw passie te ontdekken.

Wat is passie nu eigenlijk?

Als ik het woord opzoek in google, vind ik o.a. de volgende betekenissen:

  • “pas·sie (de; v) 1 het lijden van Jezus 2 (meervoud: passies) hartstocht, drift; hartstochtelijke liefhebberij gevonden bij Van Dale
  • Christus lijdensweg 2) Drift 3) Gemoedsaandoening 4) Gepassioneerdheid 5) Gloed 6) Hartstocht 7) Hartstochtelijke liefde 8) Hartstochtelijke liefhebberij 9) Hartstochtelijkheid 10) IJver 11) Kleine schoonheid met een roeping 12) Liefde 13) Lijden van christus 14) Lijdensgeschiedenis 15) Lijdensweg 16) Overgave 17) Vurig verlangen 18) Vurigheid 1…
    Gevonden bij mijnwoordenboek.nl

Deze definities laten verschillende aspecten van passie zien. (We gaan hier niet dieper in op de Christelijke betekenis.) Maar één ding is duidelijk voor me: passie komt vanuit je hart. Het is een activiteit dat je zielsgraag doet, wat je gelukkig maakt, wat je nauw aan het hart staat, wat je ook graag doet en waarschijnlijk ook heel goed in bent. En daarom verveelt het je nooit en ga je er helemaal in op. Het doet je hart sneller slaan, het doet je ogen schitteren en je raakt er niet over uitgepraat.

En die activiteiten kunnen heel uitlopen zijn: voetballen, muziek maken, schrijven, reizen organiseren, een belangrijke klant binnenhalen, het huis decoreren, een oplossing vinden voor een probleem dat niemand anders kon oplossen, een etentje organiseren, …

Het belang van passie

Daar een passie vanuit je hart komt, geeft het ook uiting aan je drijfveer. Het is datgene wat je motiveert. Het is ook datgene wat het beste in je bovenhaalt en waardoor je mogelijk ook andere mensen inspireert.

Tijd besteden aan je passie geeft je ook energie en maakt je gelukkig. En zo bereik je doelen en krijg je voldoening van wat je doet of bereikt hebt.

Dit kan een moeilijk muziekstuk instuderen zijn, of genieten van een zonsondergang aan je favoriete strand, of het krijgen van dat schouderklopje van je baas, of zelfs die “jaarlijkse reward” in ontvangst nemen als beste werknemer, of …

Passie, maakt dat je productiever, gemotiveerder en succesvoller bent. Maar het zorgt ook dat je beter bestand bent tegen tegenslagen en stressvolle situaties.

Voor sommigen kan passie ook een valkuil worden, maar daar gaan we het in deze blog niet over hebben. Misschien een volgende keer. 😊

Hoe vind ik mijn passie? 5 tips.

Nu je weet wat passie inhoudt, zit je misschien met de vraag: hoe weet ik wat mijn passie is?

Het is niet zo gemakkelijk om je passie te vatten, want het zo iets “natuurlijks” voor je dat je er niet altijd bij stilstaat. De volgende 5 tips helpen je om zicht te krijgen op wat jouw passie is.

1. Waarbij verlies je de tijd uit het oog?

Maak een lijst van activiteiten waarbij je gemakkelijk de tijd uit het oog verliest. Met welke activiteit verlies je alle besef van tijd? Kijk zowel naar activiteiten die je nu als volwassene doet dan die als kind. Misschien was dit wanneer je uren in een boek zat te lezen of was het eerder bij het bouwen van een kamp met de buurjongen?

2. Waar ben je echt heel goed in?

Welke zijn jouw talenten? Wat kan jij als geen ander en zonder moeite? Het kan ook helpen om eens aan je familie, vrienden of kennissen te vragen wat zij vinden dat jij goed kan. Maak er een lijst van en kijk welke talenten door meerderen worden benoemd.

3. Wat geeft je veel energie?

Welke activiteiten en situaties geven je energie? Kijk ook eens naar wat je deed en in welke context je dit deed? Dit kan je op een andere manier informatie geven over wat jou passioneert.

4. Wat geeft je een goed gevoel?

Maak aan het eind van elke dag een lijstje met pakweg 5 dingen waar je blij van werd. Dat wat je een goed gevoel heeft gegeven. Dit kan best eens je passie zijn.

5. Welke mensen inspireren je?

Welke mensen in je omgeving inspireren je? Wat zijn hun passie(s)? Wat maakt ze bijzonder? Hoe ontdekten zij hun passie? En waarom inspireren zij jou?

Neem hiervoor de tijd en kijk hoe je lijstjes groeien om daarna te verfijnen naar dat wat je passioneert. Geef het ruimte door te experimenteren. Vergelijk je lijstje en kijk welk de rode draad is. Praat er met anderen over en laat je zo voeden. Of lees er over. En vooral wees fier over jouw passie. Ik hoor graag wat jouw passie is, je kan het altijd kwijt in de commentaar hieronder.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *