Niet alles loop van een leie dakje op het werk en dus komt er wel eens een moment dat het je even tegenzit. De printer die het laat af weten net voor die belangrijke presentatie; een klant die wat meer tijd nodig heeft om de beslissing te nemen en je daardoor niet je quota haalt deze maand, een project waarin je graag wou meewerken dat niet aan je toegewezen wordt. Er zijn heel wat gebeurtenissen (groot en klein) die je even niet kunnen meezitten op het werk.

En dan is de vraag hoe ga jij daarmee om? Laat je je erdoor lam slagen en demotiveert het je, of zie je het net als een uitnodiging, een uitdaging, een groeimoment of een leermoment?

Neem nu de printer die net voor die belangrijke presentatie uitvalt. Je kan de documenten die je voorbereidde nu niet onmiddellijk geven aan de deelnemers. En zo is voor jou je voorbereiding niet helemaal “af”. Maar dit kan je ook aanzetten om er creatiever mee om te gaan. Wanneer je blijft stilstaan bij het feit dat je voorbereiding niet af is, ga je jezelf beperken en dit gaat ook je presentatie beperken, maar als je deze tegenslag al een uitnodiging ziet om creatiever om te gaan met het geven van opdrachten tijdens de presentatie of het meegeven van achtergrond informatie, dan word je creativiteit meer gestimuleerd. En kan dit nog een leuke twist geven aan je presentatie. Of het kan je nog een extra contact moment opleveren met de deelnemers als je hen het naslagwerk later bezorgd. Zo heb je na je presentatie een extra excuus om hen te contacteren en een opvolgingsmoment in te lassen.

Wanneer een tegenslag zich voordoet, kunnen de volgende tips je helpen om even afstand te nemen:

  • Neem een paar keer diep adem
  • Ga even buiten en wandel een blokje om
  • Neem 5 minuten pauze en schrijf (intuïtief) op wat er allemaal in je omgaat. Zo kan je jouw emoties ventileren.
  • Bedenk allerlei alternatieven, de gekste eerst.Je kan daarvoor een collega, vriend of partner uitnodigen om mee te denken (en fantaseren).
  • Relativeer door bijvoorbeeld te bedenken wat hoe het nog erger had gekund.

Nadat je wat afstand hebt genomen, kan je gaan kijken hoe deze tegenslag ook een voordeel voor je kan zijn en hoe je dit verder wilt aanpakken op korte en op langere termijn.

Mag ik je hierbij dan heel wat leerrijke tegenslagen wensen?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *