Onlangs vroeg één van mijn coachees naar ondersteuning bij het solliciteren. Hij bevond zich in zijn opzegperiode en wilde alles op alles zetten om voor januari een nieuwe baan te hebben. Voorwaarde: hij wilde absoluut niet dezelfde job als voorheen. Welke functie hij dan wel wilde uitvoeren? Daar had hij geen idee van.

De kans is groot dat dit jou bekend in de oren klinkt. Veel mensen solliciteren immers vanuit dezelfde negatieve ingesteldheid.

Wat we niet meer willen, weten we maar al te goed. Die bazige baas, roddelende collega’s, immer klagende klanten, de verre afstand, en ga zo maar verder: hiervoor passen we vriendelijk.

Het is echter belangrijker om in te zoomen op wat je wél wilt. Met deze blog wil ik jou een handje helpen om daar een beter zicht op te krijgen. Het is een blog vol vragen, waarmee ik je wil triggeren om na te denken over hoe jouw ideale job eruit ziet.

Dus zet je even neer. Neem de tijd, en pak er pen en papier bij om op te schrijven wat voor jou belangrijk is in een baan. Ik ben alvast benieuwd tot welke inzichten je komt!

Eerst nemen we de jobinhoud onder de loep

Wat is de job die je ambieert, die je nodig hebt om professioneel, mentaal, emotioneel en persoonlijk te groeien (of af te bouwen)? Welke talenten wil je kunnen aanboren? En welke taken en competenties mogen dan weer minder aan bod komen? Wat zijn de taken die je wilt uitvoeren? Welke verantwoordelijkheid wil je dragen? Hou je van routine of heb je nood aan uitdaging en afwisseling? In welke domeinen wil je die afwisseling?

Daarnaast is het belangrijk om te checken of je de basiscompetenties voor de job bezit. Je kan deze competenties opgedaan hebben via opleidingen of door opgebouwde ervaring. Huisdokter word je bijvoorbeeld niet door ervaring: daarvoor heb je een diploma nodig. Het is dus belangrijk om na te gaan of er minimumcertificaten nodig zijn voor jouw droomjob. Welke opleidingen kun je volgen om deze te bereiken, en zijn deze haalbaar?

Vervolgens bekijken we de context of omgeving

In welk kader wil je functioneren? Hierop kan je op verschillende niveaus antwoorden: in welk soort bedrijf? In welke sector? In welk soort team? In welk soort samenwerkingsverband? Op welk niveau van de organisatie wil je werken? Wil je binnen of buiten werken? Wil je in België blijven of naar het buitenland? Wil je overdag of ’s nachts aan de slag? Wil je liever alleen werken of wil je samen met een team iets bereiken? Hoe ver van huis wil je werken? Hoe mobiel kan en wil je zijn?

Op een dieper niveau kan je kijken welke bedrijfscultuur bij je past. Wil je wedijveren met anderen om de beste, snelste of goedkoopste te zijn? Of zijn het eerder zingeving, samenwerking en persoonlijke groei die voorrang krijgen? Hoe wil jij deel uitmaken van een team? En op welke manier wil je dat jij en de organisatie gezien worden?

De zinvolheid van de job is het derde luik

Een synoniem voor zinvolheid is o.a. ‘het nut’. Wat maakt dat een job nuttig is voor jou? Welke doelen wil je bereiken? Wat wil je bijdragen aan het bedrijf, de maatschappij of je gezin? Waar haal jij voldoening uit? Door een heel groot project af te leveren, of door samen met andere plannen te bedenken voor een nieuwe samenleving? Of door het station proper te houden voor de reizigers en het personeel? Elk van ons heeft een hele andere invulling van de zinvolheid, en hoe hij of zij daaraan wilt bijdragen.

Eindigen doen we met de balans werk – privé

Hoeveel tijd wil je in je job steken? Hoeveel tijd wil je met je gezin doorbrengen? Hoeveel tijd wil je voor jezelf hebben? Welk niveau van flexibiliteit heb je nodig voor je privé-situatie? Of kan je al je flexibiliteit voor je job inzetten?

Ten slotte is het belangrijk om deze bevindingen af te toetsen met het loon dat je wilt verdienen. Want hoeveel uren moet je presteren om te verdienen wat je wilt? En hoeveel tijd wil je daarin in steken? Is dat een match of niet?

En dan nu: het resultaat!

Als je naar alle antwoorden kijkt die je neerschreef, waarover ben je dan het meeste verrast? De meeste zaken die je opschreef wist je al, maar waarschijnlijk was je, je er niet bewust van. Wat doet het met je om ze zo opgesomd te zien? Tot welke inzichten kom je? Wat is de essentie van een job voor jou? Waaraan moet jouw (volgende) droomjob voldoen?

Ik vermoed dat je er heel enthousiast van bent geworden. Dus ga ervoor! Doe de droomjob waar je nu in zit, of solliciteer voor jouw droomjob. Ik wens je alvast veel succes en plezier.

Mocht je nog steeds met vragen zitten, en weet je niet goed hoe je nu verder moet, kan loopbaanbegeleiding (in partnership met A-Lissome erkend loopbaancentrum van de VDAB) of een sollicitatietraining iets voor jou zijn.

Mis geen van onze blogs en tips door je te abonneren. Dit doe je door, onderaan rechts op de blogpagina, ons je e-mailadres door te geven.

Greet Vanderwegen
Loopbaancoach en trainer
A Heart4Work

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *