Ben je aan het solliciteren, dan krijg je zeker te maken met het video-interview. In deze blog vind je de essentiële 5 stappen om van je video-interview een succesvolle sollicitatie te maken.
1. Kies de juiste achtergrond
Bij een video-interview komt je achtergrond continu in beeld. Waar moet je mee rekening houden:
- Zorg voor een rustgevende achtergrond, zodat de interviewer er niet door wordt afgeleid. Kijk ook even of alles is opgeruimd.
- Voldoende natuurlijk licht is nog altijd de beste belichting. Zet je tegenover een venster zo heb je een goede lichtinval, die jou in de schijnwerper zet.
- Geen storende geluiden. Zet je apart in een kamer en laat je kinderen, huisdieren en andere huisgenoten weten dat je nu even gaat solliciteren.
2. Test je computerconnectie
2 minuten voor het interview alles opzetten en het voor de eerste keer gaan gebruiken, draagt niet bij dat je zonder zenuwen aan het sollicitatiegesprek kan beginnen. Neem even ruim vooraf de tijd om alles op te zetten en te testen.
- Zorg dat de software op je computer is opgeladen en werkt. Stem daarom vooraf af met de interviewer welke software jullie gaan gebruiken. De meest gebruikte zijn: Skype, Zoom, Teams, Whereby, Google Meet, …
- Zorg dat de camera op ooghoogte Zo kan je elkaar recht in de ogen kijken en hoef je niet naar beneden of boven kijken.
- Zorg dat ze je gezicht goed kunnen zien. Gaat niet in het half donker zitten. Overbelicht is ook niet goed.
- Zorg dat je duidelijk verstaanbaar Het volume van je audio voldoende luid zetten, helpt daarbij. Dus niet te luid, maar zeker niet te zacht.
3. Oefen in oogcontact houden
- Oefen in het houden van oogcontact met de camera (lees de ogen van de interviewer aan de andere kant). Je hoeft niet continu naar de camera te kijken maar hou, zoals in een live gesprek, voor zo’n 75% oogcontact.
- Heb je nood om in het geniep naar een spiekbriefje te kijken, plak ze aan weerzijden van je scherm.
- Oefen je antwoorden voor de camera. Vraag één van je huisgenoten om de vragen te stellen en neem het interview op. Zo kan je het nog eens herbekijken achteraf en bijschaven waar nodig.
4. Doe voldoende opzoekwerk
Een goede voorbereiding is een must voor elk sollicitatiegesprek. Je wilt zoveel mogelijk informatie verzamelen over het bedrijf en de job waarvoor je gaat solliciteren.
- Wat zijn de producten en diensten die ze leveren?
- Wat zijn hun grootste verdiensten?
- Wat zijn hun uitdagingen (waar jij mogelijk bij kan helpen)?
- Wat houdt de job in waarvoor je gaat solliciteren?
Informatiekanalen die je kan gebruiken zijn: de website van het bedrijf, sociale media (Linked-in, Facebook, Instagram), websites van kranten en nieuwszenders. Als je iemand kent die er werkt, kan je ook bij hem/haar wat achtergrond informatie bekomen.
5. Je voorkomen
Ook al zit je thuis, verzorg je voorkomen.
- Verzorg je uiterlijk (kleding en kapsel), net zoals je zou doen als je op interview in het bedrijf zou gaan. Doe ook even je sollicitatieschoenen aan ipv die pantoffels; Zo zet je jezelf helemaal in je professionele outfit.
- Let ook op je uitstraling. Je wilt er niet moe of ontmoedigd uitzien. Je wilt je motivatie en inzet voor de job en het bedrijf tonen.
- Om in de juiste mind-set te komen kan je visualiseren hoe het zou zijn als je de job hebt. Wat zou je allemaal doen als je de job hebt? Als je de job hebt, welk effect zou het op je gedachten hebben? En welk gevoel zou het je geven als je deze job elke dag mag uitoefenen? Laat dit even allemaal doordringen in elke cel.
Nu ben je klaar voor het interview.
Succes
Heb je hulp nodig bij het solliciteren of het vinden van een juiste baan? Wij helpen je graag met het voorbereiden van een sollicitatie. Neem gerust contact met ons op!