Je keek zo uit naar die nieuwe baan, waar alles beter zou zijn dan op je vorige job. En dan blijkt op de eerste dag dat je collega’s niet zo blij zijn met jou als nieuwe kracht. Of dat jij het minst leuke bureauplek hebt gekregen. Sommige nemen dan in een eerste impuls ontslag. Maar dat is geen goed idee.
Door onmiddellijk ontslag te nemen, zet je jezelf in een moeilijke positie, want je bent dan even zonder inkomen en het doet je reputatie ook niet zoveel goed.
Kom je onverwachte dingen tegen op je eerste werkdag(en), neem de tijd en stel vragen. “Hoe komt het dat jullie niet blij zijn met mijn komst?” en uit het antwoord blijkt dat je de plaats hebt ingenomen van een geliefde collega die gestorven is. Het blijkt dat de collega’s nog in een rouwproces zitten en als je hen wat tijd geeft, en ze jou beter leren kennen het allemaal goed komt. Het is alvast duidelijk dat deze collega’s met elkaar inzitten.
Vallen er dingen tegen in je opstartperiode, is het cruciaal om te onderzoeken of je te maken hebt met uitdagingen waar jij invloed op kan hebben of het onoverkomelijke en fundamentele problemen zijn waar je je niet kan in vinden.
Een coachee van me was weggegaan bij een vorige werkgever omdat hij heel lange uren moest maken en er geen tijd was om ’s avonds even met zijn gezin tijd door te brengen. En dat woog heel zwaar op hem. In zijn nieuwe job, als verkoper krijgt hij de regio binnen de 40 km van zijn woonplaats. Na een paar maanden worden de regio’s herverdeeld en krijgt hij de regio die >100 km van zijn woonplaats vandaan is. Dit zorgt ervoor dat hij gemiddeld 12 uren onderweg zal zijn. Hij besprak het met de bazen en er kan niets veranderd worden. En dit was iets wat hij voor zichzelf en zijn gezin niet wou. Dus nam hij de moeilijke beslissing en nam ontslag. Ondertussen zijn we een jaar verder en heeft hij een nieuwe baan als verantwoordelijke van een salesteam waar hij veel plezier in heeft en waar er voldoende tijd is voor zijn gezin. Het is een kleiner bedrijf maar hij heeft een heel leuk team.
Laat me een ander voorbeeld geven van een startende consultant die heel graag haar job doet. De contacten met de klanten, het opmaken van adviezen en leiden van de projecten geven haar energie, alleen ontdekt ze dat ze het moeilijk heeft met het geven van presentaties. Ze wordt er onzeker van. Ze bespreekt dit met haar rechtstreekse baas. Er wordt van haar verwacht dat ze presentaties geeft, dit is een belangrijk onderdeel van de job. Zij wilt hierin wel investeren en ook de organisatie wilt daarin meehelpen. Zo spreken ze af dat de consultant een opleiding “Spreken voor publiek” en “Opmaken van een presentatie” gaat volgen. Nu twee jaar later heeft ze al een hele weg afgelegd. Ze is blij met de genomen beslissing: ze is vaardiger geworden in het geven van presentaties (het is voor haar nog altijd niet de leukste taak) en dit geeft haar zicht om nog interessantere projecten en klanten waar ze kan ingezet worden.
Ik raad je aan om in dialoog te gaan bij “ongemakken”, uitdagingen, of andere veranderingen. Na het bespreken van mogelijke opties en alternatieven. En nadat jij afweegt welke invloed het op jou en je leven heeft, dan pas kan je een beslissing nemen: ga je de uitdaging aan of is het tijd om op te stappen. Neem de tijd om alle aspecten te bekijken en gefundeerd die beslissing te nemen, maar neem nooit impulsief een beslissing, dat helpt je niet.