Heb je weer een slapeloze nacht achter de rug? Zag je weer elk uur op je wekker? Stress heeft een sterke invloed op je slaap. Iedereen heeft het wel eens, dat je niet goed kan slapen als de volgende dag iets belangrijks te doen hebt zoals een sollicitatiegesprek of een meeting waar je voor het eerst de leiding neemt.

Maar als deze slapeloze nachten voor een langere periode aanhouden, dan iets er iets ander aan de hand. Dan ben je stress aan het opbouwen en wordt er roofbouw gepleegd op je lichaam. Want elke mens heeft de nodige nachtrust nodig om goed te kunnen functioneren.

Dan is het tijd om aan je slaaphygiëne te werken en misschien ook iets te doen aan de onderliggende stress. Maar laat ons starten met wat tips om je nachtrust te bevorderen.

6 basis tips voor een goede nachtrust:

  1. Zware inspanningen doen net voor je slapengaan is geen goed idee. Nadat je hebt gesport of intense inspanningen hebt gedaan heeft je lichaam minstens 3 uren nodig om tot rust te komen. Er is één intense activiteit die wel toegelaten is voor het slapengaan, n.l. seks. Een goede vrijpartij is zeer slaap bevorderend.
  2. Digitaal geconnecteerd zijn net voor het slapengaan maakt je extra alert. Het beste is om TV, PC en smartphone de laatste 2 uren voor het slapen te mijden, zodat je kan ontspannen vooraleer je naar bed gaat.
  3. Vermijd 2 uur voor het slapengaan oppeppende middelen zoals roken, cafeïne rijke dranken alcohol, suikerhoudende dranken of snoep. Zij zorgen er niet alleen voor dat je mogelijk slecht inslaap maar hebben ook invloed op het doorslapen.
  4. Rustgevende activiteiten voor het slapengaan helpen je rust terug te vinden, zoals een boek lezen, een warm bad nemen, een rustige wandeling in de natuur of een relaxerende massage.
  5. Zorg voor een rustgevende slaapkamer. Stapel niet al de rommel op in je slaapkamer; Ruim tijdig rondslingerde kleren of ander rondslingerende spullen op.
  6. Je kamer luchten voor het slapengaan kan ook bij helpen. Frisse buitenlucht en wat koelte in de slaapkamer bevordert je nachtrust.

Ik ben nieuwsgierig welke tips jou helpen, ik lees ze graag in de commentaar hieronder.

Alvast een heel rustgevende en verkwikkende nachtrust gewenst.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *