De eerste indruk bij het solliciteren maak je door je CV en begeleidende brief. Daarna gaan recruiters je on-line “checken”, vooraleer ze je uitnodigen. Daarom is je on-line presence belangrijk. Wat kan er over jou gevonden worden op het internet?

Je online presence

Jezelf googelen

Wat vind je als je jezelf als zoekterm opgeeft in je internet browser? Je vind berichten en foto’s die je via je Facebook, Instagram en linked-in accounts hebt gedeeld. Zijn deze foto’s en berichten oor iedereen bestemd of zou het beter zijn dat sommige foto’s alleen maar zichtbaar zijn voor je intieme vrienden en familie?

Privacy instellingen

Deel je graag foto’s en berichtjes die niet voor iedereen bestemd zijn, pa s je privacy instellingen, zodat alleen hechte vrienden ze kunnen zien. Dit geldt vooral voor Facebook en Instagram.

Je anders voordoen

Sociale media gebruiken om organisaties te misleiden, is geen goed idee. Stel dat ze navraag doen en er achter komen dat het niet klopt, heeft de werkgever een minder goed beeld van je. Denk eraan dat je jezelf niet hoeft voor te doen als een ander, je bent goed zoals je bent. Dit geldt dus niet alleen in het persoonlijke leven, maar ook in het zakelijke leven.

Vermijd politieke statements

Afhankelijk waarvoor je solliciteert, kan de politieke statements op je sociale profielen voor of tegen je werken. Dit is afhankelijk van de sector en de soort van job waarvoor je wilt solliciteren. Dus denk er goed over na, met wie je jouw politieke opinies deelt.

Vb: een rechter mag en kan geen politieke voorkeuren uiten, dus als dit een ob is die je op lange termijn ambieert, kan je beter politiek statements vermijden op je profiel.

Inzetten voor jouw zoektocht

Maar ook jij kan sociale media inzetten in je zoektocht naar werk:

Bedrijfscultuur toetsen

Via sociale media kan je ook bedrijven gaan checken. Wat publiceren zij op de verschillende sociale media? Wat kan je daaruit afleiden ivm hun bedrijfscultuur en bedrijfswaarden? Snuister maar eens rond.

Lid worden van groepen

In verschillende sociale media, zoals Linked-in en Facebook, kan je lid worden van bepaalde beroeps- of interesse groepen. Maak je er lid van. Zo hou je je op de hoogte van wat er allemaal speelt, kan je deze informatie inzetten tijdens je sollicitatie gesprek het je inzicht geven in organisaties (en hun standpunten of services) die belangrijk zijn in dit domein.

Daarnaast kan je met jouw inbreng, jezelf meer zichtbaar maken. Door te antwoorden op discussies in de groep. Door jouw ervaring te delen. Of door een eigen visie in te brengen rond een actueel thema.

Sociale media op een rijtje

Als laatste deel van deze blog wil ik graag even de verschillende sociale media en hun functie binnen solliciteren op een rijtje zetten:

Linked-in

Linked-in is het platform bij uitstek waar je jouw professionele kennis en ervaring kan delen via je profiel. Ga je solliciteren, zorg er dan voor dat je profiel up to date is, zodat bedrijven en recruiters on-line je verwezenlijkingen en mogelijk aspiraties kunnen lezen.

Linked-in is ook het uitgelezen platform om je netwerk uit te breiden. Zijn er bedrijven waar je graag als eerste op de hoogte wordt gebracht over hun nieuwe vacature? Connecteer je dan met dit bedrijf via linked-in. Of je kan je netwerk uitbreiden, zo heb je meer contacten via dewelke je in contact kan komen met mensen die je in een organisatie kunnen introduceren.

In de sectie “Job Seeking Preferences” onder “Privacy” kan je aangeven dat jij open staat voor nieuwe jobopportuniteiten, zonder dat je werkgever daar iets van merkt. Deze optie is namelijk alleen zichtbaar voor recruiters.

Je kan aan collega’s of business contacten recommendations (of aanbevelingen) vragen. Die zijn dan voor iedereen zichtbaar.

YouTube

YouTube biedt je de mogelijkheid om jezelf op een originele manier te profileren. Zo kan je op jouw profiel een video-CV publiceren. Als je klaar bent, kopieer

dan de URL en plak hem in je sollicitatiebrief of CV. Dit zorgt voor een interactieve meerwaarde!

Pinterest

Pinterest is een digitaal prikbord. Wat je doet is vanuit een website een afbeelding of blog pinnen en deze op Pinterest zetten. Zo kan iemand die met een bepaald trefwoord op zoek is (vb portretfotografie), jouw pin op Pinterest vinden. Deze pin kan dan doorklikken naar jouw portfolio website. Ben je op zoek naar een job waar jouw (video of audio) portfolio de doorslag kan geven, dan is Pinterest een ideaal maatje.

Facebook & Instagram

De meeste mensen gebruiken Facebook en Instagram eerder om persoonlijke berichten met vrienden en familie te delen. Recruiters en organisaties, gaan bij het selecteren van een kandidaat ook op je persoonlijk profiel van Facebook en Instagram kijken. Daarom is het belangrijk om de volgende zaken in het oog te houden:

  • Gebruik een professionele foto als profielfoto
  • Controleer je tijdslijn op ongepaste berichten en verwijder ze.
  • Zijn er delicate zaken die je deelt met familie en vrienden, maak je profiel privé of maak die berichten privé.

Misschien besef je na het lezen van deze blog dat er nog wat werk aan de winkel is met je sociale profielen. Ga er dan mee aan de slag. Heb je toch nog extra vragen hierrond, aarzel niet me te contacteren.

Veel succes met het updaten van je sociale profielen en het solliciteren.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *